Pięć cech dobrych tac kelnerskich

W zawodzie kelnera same umiejętności, wiedza i doświadczenie to za mało. Równie ważne są akcesoria oraz sprzęt, który wykorzystuje w swojej pracy. Najważniejsza jest taca. Sprawdź, jakimi cechami charakteryzuje się dobra taca kelnerska oraz kogo określimy mianem dobrego kelnera.


Czym charakteryzują się dobre tace kelnerskie?

Dobre tace kelnerskie powinny posiadać warstwę antypoślizgową, dzięki której przenoszone na nich naczynia nie będą się przemieszczały po tacach. Co więcej, powinny być ergonomiczne, dobrze układające się na dłoni i wygodne w użytkowaniu. Wykonane z solidnego oraz trwałego plastiku, powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na zarysowania.

Oferowane przez nas tace kelnerskie doskonale sprawdzają się również jako nośnik informacji reklamowych, dzięki możliwości umieszczenia na nich reklamy produktu z wykorzystaniem druku offsetowego oraz kolorów Pantone. Posiadają ergonomiczny kształt, a do ich produkcji zastosowaliśmy jedynie "ekologiczne" materiały.

Ponadto, dobra taca kelnerska to taca, dostosowana swoim wymiarem i kształtem do rodzaju oferowanego serwisu. I tak okrągła taca wiedeńska o średnicy około trzydziestu centymetrów przeznaczona jest do indywidualnej obsługi gościa, na przykład przenoszenia pojedynczej butelki i szklanki, filiżanki kawy lub herbaty, a także sztućców oraz pojedynczych kieliszków. Ich mniejsze odpowiedniki, o średnicy około piętnastu służą do podawania rachunku i wydawania reszty. Tace z wysokim rantem z kolei sprawdzą się podczas noszenia dużej ilości naczyń oraz zbierania zastawy ze stolika.

W naszej ofercie znajdziecie wysokiej jakości, estetyczne tace kelnerskie w różnych rozmiarach.


Dobry kelner, czyli kto?

Dobry kelner nie tylko będzie sprawnie i szybko obsługiwał gości, lecz również będzie czynił to z należytą starannością oraz wysoką kulturą osobistą. Dobry kelner powinien ponadto dysponować fachową wiedzą, dotyczącą zasad serwowania potraw oraz właściwego doboru naczyń i sztućców. Co więcej, osoba zajmująca się obsługą gości na sali restauracyjnej powinna doskonale znać kartę i móc opowiedzieć kilka słów o każdym z dań, łącznie z ich składem oraz sposobem przygotowania. Dobry kelner również będzie cechował się doskonałą pamięcią, schludnością, znajomością minimum dwóch języków obcych, a także odpornością na stres oraz umiejętnością pracy w zespole.

Przede wszystkim jednak, aby należycie wykonywać swoje obowiązki, kelner musi dysponować wysokiej jakości akcesoriami, czyli przede wszystkim tacą kelnerską. Zaopatrzysz się w nie w naszym sklepie.