Dzięki czemu naczynia przenoszone na tacach się nie ślizgają?

Wiele lokali gastronomicznych – restauracji, barów oraz kawiarni – obsługuje gości, którzy zajmują miejsca przy stolikach. By dostarczyć im zamówione potrawy, a zwłaszcza napoje konieczne będzie zwykle skorzystanie z tac gastronomicznych. Najczęściej są one wytwarzane z tworzywa sztucznego, a ich specyfika sprawia, że stają się znakomitym nośnikiem reklamowym, są także niezwykle praktyczne, dzięki rozwiązaniom, które eliminują ryzyko, że niesione naczynie przemieści się lub upadnie. Przyjrzyjmy się bliżej zastosowaniu tac i ich właściwościom.

 

Do czego służą tace gastronomiczne?

Tace gastronomiczne najczęściej są używane do przenoszenia zamówionych przez klientów napojów. Używa się ich zarówno do serwowania kawy czy herbaty, jak i napojów schłodzonych – wody, soków czy popularnych napojów gazowanych. Z tac korzysta się również do przenoszenia kufli i szklanek z piwem, kieliszków z alkoholem czy przyrządzonych przez barmana drinków. W niektórych lokalach przenosi się przy ich pomocy także brudne naczynia zbierane podczas opróżniania stolików. Niekiedy są wykorzystywane również w barach szybkiej obsługi, a dzięki nim klienci mogą zabrać zamówiony posiłek i odstawić naczynia.

Tace gastronomiczne powstają z tworzywa sztucznego. W większości przypadków jest to bardzo sztywny i wytrzymały na nacisk polistyren. Do jego zalet należy także możliwość barwienia na bardzo atrakcyjnie wyglądające kolory oraz umieszczania nadruków z materiałami reklamowymi.

 

Jakie rozwiązania sprawiają, że na tacach nie przesuwają się naczynia?

Tace gastronomiczne muszą gwarantować bezpieczeństwo przenoszonych naczyń. Ich dno otacza zwykle dość wysoki rant, natomiast na dnie umieszcza się specjalną powłokę antypoślizgową. Zapobiega ona przesuwaniu się szklanek, filiżanek lub kieliszków. Swoje właściwości zawdzięcza wykonaniu z bardzo elastycznego PU (poliuretanu) albo TPE (termoplastycznego elastomeru poliestrowego). Ich struktura przypomina naturalną gumę i materiały gładkie, takie jak szkło czy ceramika są na ich powierzchni skutecznie unieruchamiane.